dinsdag, 20 september, 2016

Crazy Cinnamon Bun

Ooooh dit is er toch eentje. Geen uitleg nodig waarom ik dit recept wilde maken, totdat je het proeft. Vrij van geraffineerde suikers, zie de voedingswaarde onderin staan. En nu die boodschappen doen!

Ohja, dé tip voor dit recept: Koop 'smaakvrij' flosdraad...

 

Voor 20 stuks

 

Voor het deeg

175 ml amandelmelk

5 el kokosolie

400 g speltmeel

7 g gedroogde gist (1 zakje)

2 el kokosbloesemsuiker

½ tl zout 50 ml water

 

Voor de vulling

225 g dadels (Medjool)

125 ml kokendheet water

1½ tl gemalen kaneel

½ tl gemalen kardemom

¼ tl grof zout

75 g pecannoten, grof gehakt

 

Voor het glaceren

2 el ahornsiroop

 

Frosting

200 gr kwark

2 eetlepels mayple syrup

Snufje kaneel

evt gehakte peccannoten

 

Benodigdheden

steelpan, grote kom, staafmixer met beker, bakpapier, bakplaat, huishoudfolie, bakkwastje

 

Bereiding

1. Begin met het maken van het deeg. Verwarm de amandelmelk met de kokosolie in een pannetje tot de kokosolie gesmolten en het melkmengsel lauwwarm is.

2. Meng in een grote kom driekwart van het speltmeel met de gist, kokosbloesemsuiker en het zout.

3. Voeg het lauwwarme melkmengsel samen met het water toe aan de droge bestanddelen. Roer goed door met een houten lepel tot een nat deeg.

4. Voeg het resterende meel toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand tot het een mooi elastisch deeg is. Laat afgedekt 10 minuten rusten.

5. Maak ondertussen de vulling. Ontpit de dadels, hak in stukjes en doe in de beker van de staafmixer. Giet het hete water erbij en pureer met de staafmixer tot een egale saus. Roer er op het laatst met een lepel de kaneel, kardemom en het zout door.

6. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit met een deegroller tot een rechthoekige lap van circa 30 x 45 centimeter.

7. Bestrijk het deeg met de dadelsaus tot 1 centimeter van de rand. Dit gaat makkelijk met de bolle kant van een lepel. Bestrooi de vulling met de pecannoten, maar houd een paar noten apart voor de garnering.

8. Rol het deeg vanaf de lange kant strak op tot een dikke lange rol. Snijd de zijkanten eraf. Snijd de rol met het flosdraad van onderaf in zo’n 20 stukken, ieder van circa 2 centimeter dik. Of gebruik een schoon scherp mes. 

9. Leg de stukken met de ronde spiraal naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met huishoudfolie. Laat nog eens 30 minuten rijzen.

10. Verwarm ondertussen de oven voor tot 190 °C.

11. Verwijder de folie en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bestrijk de buns 5 minuten voor het einde van de baktijd met behulp van een bakkwastje met de ahornsiroop. Plaats terug in de oven en bak af voor ongeveer 25 min. Hou het in de gaten.

12. Bestrooi de buns met de resterende pecannoten en de frosting en laat iets afkoelen. Warm zijn de broodjes het lekkerste.

 

KARDEMOM Voor een volle kardemomsmaak gebruik je geen gemalen kardemom, maar maal je zelf de zaadjes van 3 peulen fijn in een vijzel. Dit geeft een veel intensere smaak aan de broodjes! Je  kunt de kardemom ook eens vervangen door 1 theelepel anijszaadjes.

 

 

Per bun: 154 kcal / 7,2 gr vet / 23,7 gr koolhydraten / 4,5 gr eiwit

 

Geïnspireerd op een recept van MyNewRoots.

Foto gemaakt door Sandy Zwaneveld.