dinsdag, 20 september, 2016

Crispy boekweit granola

Voor 1 flinke voorraadpot

 

Ingrediënten

450 g boekweit(zaadjes)

75 g sesamzaadjes

40 g amandelen, fijngehakt

1 el gemalen kaneel

¼ tl zout

½ vanillestokje, het merg

rasp van ½ sinaasappel

2 el kokosolie

3 el ahornsiroop

50 g ongezoete appelmoes

 

Benodigdheden

bakpapier, bakplaat, grote kom, kleine pan

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 175 °C.

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten.

4. Verwarm de kokosolie in een kleine pan en voeg de ahornsiroop en appelmoes toe. Roer goed door.

5. Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten in de kom en meng opnieuw goed.

6. Verdeel de granola gelijkmatig over de bakplaat en bak in ongeveer 40-50 minuten goudbruin en knapperig. Schep het mengsel na 20 minuten even om en herhaal dit vervolgens elke 5-10 minuten.

 

TIP

Laat de granola eenmaal uit de oven op de bakplaat goed afkoelen, dan krijgt het nog meer bite.

 

VARIATIE

Voor een wat zoetere granola meng je na het afkoelen  gedroogd  fruit erdoor. In stukjes gesneden gedroogde abrikozen of dadels zijn erg lekker, net als moerbeien, cranberry’s en kokosflakes.

 

BOEKWEIT

Boekweit is geen graansoort, maar het zaad van een kruidachtige plant. Het bevat meer eiwitten dan granen en is rijk aan aminozuren die het afweersysteem versterken, helpen bij het functioneren van de spieren en bijdragen aan weefselherstel. 

 

Dit recept is gemaakt voor het boek 'Beweeg' - Arie Boomsma, foto gemaakt door Simone van den Berg.