vrijdag, 25 mei, 2018

Groene flensjes met kikkererwten

Voor 2 personen

 

Met dit gerecht zet je een feestelijke maaltijd op tafel, die ook nog glutenvrij & vega(n) is. Het fijne aan dit recept is dat je van te voren veel kunt voorbereiden, zodat je met je gasten aan tafel kan zitten in plaats van heel de avond in de keuken te staan. Het enige wat even zorg vereist zijn de bijzondere groene flensjes die je voor het serveren moet bakken. De flensjes kun je uiteraard ook met andere vullingen maken. 

 

SPINAZIE FLENSJES

5 eieren

500 ml plantaardige melk naar keuze

150g rijstmeel (kan ook gewonen meel of speltmeel zijn maar is dan niet meer glutenvrij)

50g spinazie (steeltjes verwijderd)

12 basilicum blaadjes

1 tl zeezoutkokosolie of roomboter om in te bakken 

 

ROMIGE KIKKERWERTEN

3 el olijfolie

3 el tahinsap van 1 citroen

1 tl honingzeezout/zwarte peper

2 kleine rode appels

2x blik/glas met 400gr kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt)

 

GROENTEN UIT DE OVEN

Kies voor groenten uit het seizoenOpties:

100g bimi

1 paprika

3 grote wortels

1/2 bloemkool

Tijm

1 knoflook teen

Zeezout/zwarte peper

Olijfolie

 

Zonnebloempitten gebakken (als topping)

 

1. Zet de oven aan op 200 graden. Pak een bakplaat en leg er bakpapier op.

2. Snijd de groenten in kleine stukken en leg deze in een middelgrote schaal. Hussel door elkaar en voeg de olijfolie, tijm, knoflook en zout en peper toe.

3. Verdeel over de bakplaat en zet in de oven. Zet een timer voor 20 min.

4. Breek de eieren in een blender of foodprocessor, voeg de rest van alle ingrediƫnten toe en pureer tot het beslag glad is. Schenk dit in een kan en laat ongeveer 30 min in de koelkast rusten.

5. Maak de romige kikkererwten klaar. Schenk de olie, tahin, citroensap, de honing in een middelgrote schaal, bestrooi met zout en peper en hussel door elkaar.

6. Rasp de appels of snijd ze in blokjes en voeg ze met de kikkererwten toe aan de schaal. Roer goed om en zet weg.

7. Bak de flensjes: verhit een koekenpan van 20cm doorsnee met een antiaanbaklaag op middelhoog vuur met wat olie. Laat de pan goed heet worden. Klop het beslag kort door, schep 80ml in de hete pan en draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt raakt met het beslag. Bak in 1-2 minuten tot er kleine luchtbelletjes ontstaan en de onderkant goudkleurig is. Keer met een spatel het flensje voorzichtig om en bak de andere kant ook 1-2 minuten tot het flensje gaar en goudkleurig is. Laat op een bord glijden en herhaal met de rest van het beslag (misschien moet je na het eerste flensje het vuur iets lager draaien). 

 

Schep op elk flensje wat kikkererwten, groenten en bestrooi met zonnebloempitten. Je kunt er ook eventueel extra basilicum, olijfolie, zout en peper overheen doen, vouw dubbel en dien op.

Enjoy!

 

Recept is gebaseerd uit The Green Kitchen Stories.